Monday, September 22, 2014

Tentang Kegagalan & Pengalaman

Aku ada satu habit. Habit membaca atau mendengar atau melihat pengalaman orang lain. Tak kira pengalaman dari segi apa pun. Bilamana seseorang tu nak bercerita tentang pengalaman diorang, aku akan jadi seorang pendengar atau pembaca atau pemerhati khusyuk yang paling setia sekali. Kalau waktu zaman sekolah dulu biasanya cikgu-cikgu lah yang akan jadi sumber 'pengalaman-teller' aku. Bila dah menginjak alam matrikulasi, aku mula kenal media sosial dan berjinak-jinak dengan blog. Blog waktu tu SUPER BEST GILER lah! Waktu tu orang ramai taksub berblogging just as orang ramai taksub pada Instagram & Twitter zaman sekarang ni. 


Dulu aku suka habiskan masa dengan membaca blog Iluvislam.com. Setiap hari mesti jadi pembaca setia lah. Selain tu aku rajin jugak pergi blogwalking blog-blog lain dan dapat ramai jugak kawan-kawan blogging tapi sampai sekarang tak pernah jumpa mereka. Rasa best giler ada kawan blogging, sebab kebanyakan mereka macam memahami kita. Mana taknya, dok update kisah hidup dekat blog sokmo, of course lah diorang boleh kenal perangai kita, apa yang kita suka, apa yang tidak dan etc. Tapi untuk entry kali ni aku bukan nak bercerita pasal blog.


Salah satu sebab aku suka dengar or baca pengalaman orang lain adalah sebab dari situ aku dapat tau yang kadang-kadang, ada jugak orang lain yang senasib dengan aku. Kadang-kadang ada orang yang lagi susah dari aku. Jadi dari situ aku belajar. Belajar untuk bersyukur. Belajar untuk jadi tabah seperti mereka. Sebab rata-rata mereka yang bercerita akan pengalaman susah mereka, kebiasaannya telah pun berjaya dan bahagia sekarang. Jadi aku rasa kagum dan selalu berangan, how I wish aku boleh jadi strong macam diorang. Berjuang sampai ke garisan penamat tanpa kenal erti putus asa. 


Aku pernah jugak berangan, suatu hari nanti mungkin kegagalan aku ini boleh dijadikan bahan cerita buat aku untuk berkongsi pengalaman kepada mereka-mereka di luar sana seperti aku, yang dahagakan pengalaman orang lain untuk dijadikan iktibar dan penguat semangat. Jadi aku tak boleh berputus asa sekarang. Jadi aku kena kuat. Jadi aku kena tabah. Kau boleh Nadia, percaya dengan diri sendiri, KAU BOLEH! *kesat air mata
No comments:

Post a Comment