Saturday, September 17, 2016

"Aku masih ingin terbang ke bulan, dan memeluk semua bintang-bintang..."


That awkward moment when semua sepupu atas kau untuk kedua-dua belah Mama & Abah dah pun naik pelamin dan beranak-pinak. Yeap, nak taknak, kau kena terima hakikat yang it might be your turn, NEXT!

#jomblohappy

Thursday, September 8, 2016

Finally!



Alhamdulillah, syukur. 
:')

End of Manpower Management Training [Cohort 4]

Pejam celik pejam celik, naik KTM turun KTM, naik LRT turun LRT, tup-tup dah pun masuk 2 minggu program management trainee under Manpower. Cepat sungguh masa berlalu, macam tak cukup je kelas 2 minggu tu. Cewwah~(padahal waktu first week tu bukan main tak sabar2 nak cepat habis training). Actually, dari first day lagi ada berniat nak update pasal taining ni dalam blog, but then terus cancel niat sebab segan sebab terkantoi blog dibaca oleh Mun, one of the trainee. Mungkin Mun terjumpa blog ni sebab ada entry pasal offer dari Manpower hari tu. So, Hai Mun! In case Mun sedang membaca sebab dah rindu kita :P Hihi.

Cohort 4's Family

So yeah, this is the whole class. Walaupun dalam setiap hari seorang demi seorang meninggalkan kelas sebab dapat offer dari tempat lain. Dari 74 orang pada awalnya, till the last day tinggal 60++ tak silap, yang bertahan sehingga ke penghujung training. One word for this training is, FUN! Yup, the training is totally so much fun. Dengan trainer yang sangat sporting and best, the trainees lagi lah berganda-ganda sporting and best. Hehe. Seronok, sebab sebelum ni dalam sebulan lebih duduk rumah sahaja tak jumpa orang sangat. Bila join training ni, ada rutin baru setiap hari, then jumpa kawan-kawan baru, kenal orang baru, belajar benda baru, dengan tiba-tiba rasa sangat tak sabar nak dapat kerja tetap dan sebar-luaskan networking serta cari experience and knowledge baru. Aicewwah~ 

The Luncheon Team

Since first day of training lagi dah kenal diorang. Duduk meja depan sekali waktu tu. Borak macam dah lama kenal padahal masing-masing baru pertama kali jumpa waktu tu, siap awal-awal dah set, lunch setiap hari kena sama-sama tau. Lagi satu gang solat kat Aeon sebab kat situ port paling best, ber-aircond plus telekung ditukar setiap hari. Kak Myra, Fatin, Mun, and Atikah, I'll miss you guys after this. Tak lupa jugak dekat Aqsa and Farah yang dapat join sekejap saja dengan kita sebab dapat offer kat tempat lain, walaupun dapat bersama sekejap saja tapi InsyaAllah, kalau terjumpa kat mana-mana lepas ni confirm akan salam peluk hug macam kawan dah berkurun lama tak jumpa. Hehe.

Tak lupa jugak dekat Kak Maya, Asira, and Iffa, gang berlari dalam mall sebab nak kejar KTM waktu balik. Maigod, setiap hari dah macam running man waktu balik, mula-mula kejar lif, then berlari-lari dalam mall sambil gelak-gelak, lepastu sampai-sampai stesen KTM tengok-tengok train belum sampai pun lagi, and ada lagi lebih kurang 10 minit lagi sebelum next train sampai. Pffttt~ Haha. I'll definitely miss those moments after this. ^_^


Waktu ice-breaking on the first day, rasa down sikit sebenarnya, sebab rasa rendah diri giler dengan diri sendiri. Semua orang sangat terror speaking plus full with confidents. Dan aku...hmm..sedih nak cakap. Huhu. It's nice to know some people from different background other than mine. Iyalah, selama ni 4 tahun bergaul dengan gang-gang engineering yang mostly analytical and introvert type of people, kali ni banyak jumpa amiable and expressive type of people which are very nice and enjoyable type of people.

Group 5 : Kak Maya, Iffa, Asira, Fiza, Khoo, and Ikram.

Group 4 : Ain, Jihah, Derwin, Mus, Joe, and Syed.

Group 4 (switch) : Amalina, Kak Asmira, Farah Atikah, Jihah, and Derwin.

I'll totally miss everyone after this. If only the duration of the training lagi panjang, mesti dapat kenal dan ingat nama kesemua 74 orang. Hehe. Dah macam satu kelas time belajar kat Unimap dulu dah. 


On the very last day, we're having potluck. Cewwah~ Tak potluck sangat pun sebab order KFC je, desert by Mdm Shamini which is brownies from Secret Recipe, popia by Amalina, kek lapis by Mun, and sponge cake tak sure daripada siapa tapi sangat sedap! Hehe. Tak perlu turun bawah pergi foodcourt makan ABK corner lauk yang sama setiap hari lagi dah. I'll definitely miss the ABK's asam pedas after this. Huhu. Tak dapat nak bergambar sangat time makan tu sebab tengah nervous nak interview CEF after that. 


Thanks a lot to Mdm Shamini, a very good trainer I've ever met. The assistants; Mr Hairul yang sangat muda tapi nampak sangat matang, Ms soon-to-be Mdm Thalia yang sangat cute, Mr Hisyam a.k.a Cangcongming yang muncul kadang-kadang, Mr Zakwan yang interview untuk first screening of the training. Thank You Manpower for the opportunities and the knowledges!

From stranger to friend with memories.

video


P/s : Hmm.. rindu nak naik train setiap pagi. :P